Autismul
Autismul este o boala caracterizata de scaderea capacitatii de a interactiona pe plan social si de a comunica, de comportament stereotip si repetitiv cu simptome ce se manifesta de obicei inaintea varstei de 3 ani.Aproximativ 75%din indivizii afectati manifesta si un hndicap mintal.
In 1943 doctorul Loe Kanner a descris pentru prima data 11 copii care sau prezentat la clinica sa cu o combinatie de grave deficite de vorbire marcate de anomalitati in interactiunea sociala si o inclinatie spre comportamente stereotipe,repetitivesi ritualistice. Acesti 11 copii au fost primii diagnosticati cu autism infantil.
Desi denumirea initiala a evidentiat ca autismul infantil e observat in copilarie si documentele descriu comportamentul autist la copii, acum este clar ca autismul este vazut ca o boala pe tot parcursul vietii a carei severitate se modifica in timp ,odata cu dezvoltarea individului.
CRITERII DE DIAGNOSTICARE (DSMIV)
- impedimente in interactiunea sociala, manifestate sub forma a cel putin doua din urmatoarele:
- impedimente marcante in utilizarea unor comportamente onverbale cum ar fi privitul ochi in ochi, expresiile faciale, pozitiile corpului
- esecul in dezvoltarea unor relatii caracteristice nivelului de dezvoltare
- lipsa dorintei de a impartasi placerea,interese sau realizari cu alte persoane
- lipsa reciprocitatii sociale sau emotionale
- impedimente in comunicare ,manifestate sub forma a cel putin unuia dintre urmatoarele:
- intarzierea sau lipsa totala a limbajului verbal
- la indivizii cu un limbaj potrivit apare un impediment in abilitatea de a initia sau a sustine o conversatie cu ceilalti.
- limbaj stereotip si repetitiv
- lipsa jocului variat si spontan sau a jocului social imitativ potrivit varstei.
- comportamente,interese si activitati reduse,repetitive sau stereotipe,manifestate sub forma a cel putin unuia din urmatoarele:
- interes redus si anormal in intensitate sau concentrare
- aderenta aparent inflexibila pentru un ritual specific si nefunctional
- maniere stereotipe sau repetitive(rasucirea mainii sau a degetului,miscari complexe a intregului corp)
- preocupari insistente pentru parti ale obiectului
- intarzieri sau functionari anormale intrunul din domeniile:
- interactiune sociala
- joc simbolic sau imaginativ
- limbaj asemanator cu cel din comunicarea sociala
“A fi autist este un mod de a fi chiar daca nu este modul “normal” de a fi , viata unei prsoane autiste poate fi la fel de implinita si fericita ca a oricarui om” – Angel Riviera
Pe langa diagnosticarea din timp, un pas critic in tratamentul unui copil autist este o evaluare initiala foarte minutioasa.
Acesta evaluare necesita prezenta unei echipe de specialisti incluzand: un psiholog care sa testeze abilitatile intelectuale(IQ),un logoped care sa evalueze limbajul,un consultant in educatie care sa determine aptitudinile de citire si comportamentul scolar,un psiholog sau psihiatru care sa descopere o potentiala problema de comportament.