DESPRE PSIHOTERAPIE

Afectiunea psihica – o plaga a vietii moderne

depresie8afectiuneExista multe tipuri de psihoterapii. Poate chiar vreo 400. Dar principale sunt doar cateva.

Are vreo importanta care sunt acestea si prin ce se caracterizeaza fiecare? Pentru cei mai multi nu. Tot ceea ce conteaza este ca terapia sa dea rezultate.

In imaginea alaturata puteti vedea multitudinea de straturi care pot imbraca o afectiune psihica si va puteti da astfel seama de cata pricepere e nevoie pentru a descifra aceste ramificatii si a ajunge la fondul problemei.

>> Psihoterapia cognitiv-comportamentala

Acest tip de psihoterapie este de fapt o combinatie a doua terapii: terapia cognitiva si terapia comportamentala. Desi bazate pe principii diferite, cele doua terapii se complementeaza foarte bine, astfel incat astazi arareori mai poate fi intalnit un terapeut care sa practice terapie cognitiva pura sau terapie comportamentala pura.

Terapia cognitiva

Folosita in mod traditional pentru tratamentul depresiei si al anxietatii, terapia cognitiva a devenit tot mai folosita si in alte probleme. Practic, acest tip de tratament psihologic este o combinatie de psihoterapie si educatie, folosindu-se adesea teme pentru acasa. In general, este o terapie de scurta durata, atunci cand se adreseaza unor simptome discrete cum ar fi depresie, anxietate, fobii, stari conversive (fosta isterie), obsesii si compulsii; dar poate fi si de durata ceva mai mare atunci cand este folosita cu pacienti cu dificultati caracteriale (tulburari de personalitate), in special cu cei din grupul borderline (cu instabilitate emotionala, automutilari, tentative de suicid etc).

Terapia cognitiva lucreaza la un nivel constient si de aceea necesita o alianta terapeutica stransa intre terapeut si pacient, numita uneori relatie colaborativa. Transferul (important in psihoterapia psihanalitica si psihanaliza, vezi acolo pentru detalii) nu are nici o importanta in acest tip de terapie, iar terapeutul joaca un rol activ (pune intrebari, ofera sugestii, educa pacientul, da teme pentru acasa etc.), fiind in permanenta centrat pe niste obiective. Premiza acestui tip de terapie este aceea ca sentimentele, emotiile si comportamentele cuiva sunt influentate de modul de a gandi al acestuia, in momentul prezent. De aceea, terapia cognitiva este putin sau deloc interesata de trecutul clientului. Mai degraba, ceea ce intereseaza este modalitatea de a gandi in prezent, pentru ca daca cineva ar reusi sa isi schimbe modul de a gadi, va reusi sa isi schimbe si modul in care simte si se comporta. Si exact asta este ceea ce incearca terapia cognitiva sa realizeze, o schimbare a modului de a gandi, nu numai pe durata terapiei dar si dupa terminarea  acesteia.

Sedintele initiale sunt folosite pentru colectarea de informatii despre istoria personala a clientului si stabilirea unui contract verbal privind durata terapiei. Apoi, pacientul trebuie invatat modelul cognitiv – i se explica, folosind numeroase exemple furnizate chiar de client, cum ii sunt influentate starile emotionale de modul de a gandi. Terapia este astfel condusa incat sa ii ofere pacientului structura si ajutorul necesar pentru a intelege acest model.

Terapia cognitiva se concentreaza asupra gandurilor automate si a schemelor. Gandurile automate sunt acelea care apar imediat ce apare un anumit stimul (de exemplu, suna telefonul si primul gand este “S-a intamplat ceva grav!”). Ele sunt specifice si concrete, considerate plauzibile si sunt specifice unei anumite persoane. Schemele sunt niste complexe sau unitati de ganduri si credinte pe baza carora un individ isi planifica si isi conduce viata. Gandurile automate sunt derivate din scheme si sunt mai usor de identificat intr-o perioada scurta de timp. De aceea, terapia cognitiva de scurta durata se concentreaza mai mult asupra gandurilor automate, iar cea de lunga durata asupra schemelor.

Multe persoane se intreaba daca psihoterapia este eficienta pentru problema pe care o au, daca are sens sa mearga la psihoterapie si cat timp va dura psihoterapia.

Pentru a fi eficienta, psihoterapia necesita colaborarea dintre client/pacient si psihoterapeut.Semne-ale-tulburarii-depresive-bipolare

Schimbarile care duc la rezolvarea problemelor, ameliorarea simptomelor sau vindecarea  psihopatologiei nu sunt intotdeauna usor de facut, astfel ca necesita implicare si modificarea unor comportamente.

Atunci cand ne gandim ca mergem la psihoterapie trebuie sa ne stabilim, de comun acord cu psihoterapeutul, niste termene realiste. Nu este realist sa ma gandesc ca daca sufar de depresie de 10 ani, o sedinta de psihoterapie va rezolva problema. Tot asa cum, daca am o dificultate emotionala acuta, nu va trebui sa merg la psihoterapie timp de 1 an.

Mental-health-problems-007Unul din cele mai importante lucruri pentru functionarea psihoterapiei este o buna relatie  terapeutica, adica clientul/pacientul sa aiba o relatie pozitiva cu psihoterapeutul astfel incat sa poata discuta gandurile si sentimentele sale.

Pentru ca psihoterapia sa functioneze este necesar sa va simtiti confortabil in relatie cu psihoterapeutul, in ce priveste personalitatea psihoterapeutului si stilul sau de lucru. Daca dupa 2-3 sedinte de psihoterapie nu va simtiti confortabil in relatia cu  psihoterapeutul la care ati apelat, poate fi util sa ii cereti sa va recomande un alt psihoterapeut.

Pe de alta parte in psihoterapie pot apare momente neplacute, in care psihoterapeutul va confrunta cu emotii sau comportamente negative pe care le aveti.

6685In prima sau primele sedinte de terapie psihoterapeutul va face o evaluare, adica va invita sa va exuneti problema, va adreseaza intrebari de clarificare, va acorda suport.

Apoi se discuta care sunt problemele esentiale, ce anume doriti sa schimbati, si se stabileste de comun acord “un plan de actiune”. Pe parcursul sedintelor de psihoterapie, in cursul dialogurilor purtate, a invatarii relaxari sau imaginarii anumitor situatii, a trairii experientiale sau jocurilor de rol, problema se va “restructura” si veti avea mult mai usor acces la o solutie.

Psihoterapia se adreseaza unei game largi de probleme, difcultati si afectiuni, printre care:

  • Dificultatile scolare si academice
  • Probleme comportamentale la adolesecenti
  • Anorexia
  • Abuzul de alcool
  • Abuzul de droguri
  • Depresia
  • Dificultatile afective

Evenimente viitoare

Grup de suport pentru persoane diagnosticate cu scolioza

Va invit sa participati la primul eveniment din Romania „Grup de suport pentru persoane diagnosticate cu scolioza”. Detalii aici.

Urmareste-ne pe Facebook